Halloween versus Allehelgen

Halloween versus Allehelgen

Livet er smukt – døden er grim.

Mine (levende) børn er begyndt at plage om vi ikke nok skal fejre Halloween – det kunne være så (u-)hyggeligt. Et eller andet holder mig tilbage. Måske er det det med useriøsitet omkring døden, spøg og skæmt med døden. Skeletter der hænger og dingler – en på samme tid makaber og useriøs tilgang til døden. For mig er døden (dødsens) alvor. Jeg prøver at holde mine tanker væk fra skeletter – fra den ubønhørlige proces fra liv mod destruktion.

Jeg så jo min lille døde søns krop forandre sig, falde mere og mere sammen i de dage vi havde ham, holdt ham, kyssede hans pande der til sidst var isnende kold. I dagene fra jeg fødte ham, hvor han kort efter døde i mine arme, til jeg lagde ham ned i hans lille kiste, og min mand skruede låget på. Jeg så hvad døden gjorde, og jeg kunne se, at jeg ikke kunne beholde ham hos mig fysisk, hvor unaturligt alt andet end måtte føles.

Jeg har i de sidste 8½ år siden gjort alt, hvad jeg kunne for ikke at tænke på ormene i jorden, på forrådnelsen, på min elskede lille søns krop der. Døden er grim, den er grusom på alle måder – undtagen måske lige på den Halloween-agtige måde. Livet derimod er smukt.

Vi har siden vores søn døde fejret Alle helgen. Til Allehelgen tænder vi lys for de døde, vi mindes de døde. I en familie som vores, nu med tre levende drenge, er det godt med nogle faste mindedage, hvor vi går ind i det rum, hvor vores elskede Kaspian er. Hvor vi tænder et lys for ham. Hvor vi har en ramme om det, der næsten ikke kan findes ord for.

Døden er grim – livet er smukt. Halloween er spøg med døden (– og ikke et ondt ord om alle dem, der bruger den lejlighed til at skabe (u-)hygge med familie og venner). Allehelgen for mig er derimod blevet en kærlighedens dag, en mulighed for at mindes dem, jeg elsker, men som ikke er her mere. Det er også en mulighed for at fortælle familie og venner, at vi elsker dem nu - mens tid er.


Se vores fine sortinemt til Allehelgen og ikke mindst de smukke udendørs mindelys.


KH Rebekka

2 Comments

 • Avatar
  Jane Baumgartner
  Oct 20, 2015

  Tak for tankerne. Halloween kommer jeg aldrig til at invitere indenfor i vort hjem - men Allehelgens Dag har en stor plads. Her er rummet til sorgen i en enorm ramme af kærlighed; både her og hisset. En uge efter vi havde begravet vores lille pige, var det Allehelgens Dag. Navnet på de døde blev læst op i kirken, og det stod lysende klart, at det nu var Guds opgave at give hende al den kærlighed, vi ikke længere kunne give hende her på jord.

 • Avatar
  lisa
  Aug 8, 2020

  I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative website.acuity scheduling

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code